
Elçi Yuhanna Tanrı buyruğunun, "Oğlu İsa Mesih'in adına iman e[tmemiz] ve. . . . . birbirimizi sev[memiz]" olduğunu söyler (1Yu. 3:23). Bu tek buyruk, iki yönden oluşur. Hristiyan yaşamı inanmak ve yapmak ile ilgilidir.
İsa'nın İlk Takipçileri Neye İnanıyordu?
Onlar İsa Mesih'in,
- Tanrı Oğlu olduğuna (Yu. 5:19-23);
- günahkârları kurtarmak için dünyaya geldiğine (1Ti. 1:15).
- ölüp dirildiğine (Ha.İş. 2:29-32)
inanıyorlardı.
Kendisi yakında,
- yeryüzüne dönecek (Ha.İş 1:11);
- ölüleri diriltecek (Yu. 6:39-40);
- Tanrı'ya karşı sorumlu olan kişileri yargılayacak (Ha.İş. 17:30-31);
- Kendisi'ni sadakatle takip etmiş olan kişilere sonsuz yaşam verecek (Va. 2:10);
- yeryüzünde Tanrı'nın Hükümranlığı'nı kuracak (Luk. 1:32).
Bunlar öğrencilerce benimsenen ve İsa ile elçileri tarafından öğretilen inançlardan sadece birkaçıdır. Bugün neden farklı bir biçimde inanalım ki? Bu öğretiler bütün Hristiyanlar'ın kabul etmesi için oradadır.
Tövbe nedir?
İsa'yı inkâr eden bir çok Yahudi büyük bir hata yapmış olduklarının bilincine vardılar ve yüreklerine hançer saplanmış gibi oldular. "Ne yapmalıyız" diye sordular. Petrus ise onlara tövbe etmeleri ve vaftiz edilmeleri gerektiğini açıkladı (Ha.İş 2:37-38).
Aynı çağrı, bugün Mesih İsa'yı takip edecek olan herkes için geçerliliğini korumaktadır. Tövbe etmeli, yani zihniyetimizi değiştirmeli ve bununla beraber,
- İsa'ya iman olmaksızın, ölümün bir son olacağını;
- günahlarımızın bağışlanmasına, O'nun Tanrı'nın istemine olan kusursuz itaati sayesinde erişebildiğimizi;
- günahlarımızın, yani Tanrı'nın yasalarına olan itaatsizliğimizin bağışlanması için vaftiz edilmek üzere O'na yönelir ve O'nun yolundan gidersek, sonsuza dek yaşayabileceğimizi
anlamalıyız.
Tövbe edecek kişiler için ne büyük bir nimet!
Hristiyan vaftizi nedir?
Vaftiz, İsa Mesih'i takip etmek üzere bireysel bir karar verebilecek yaştaki bir bireyin tümüyle suyla örtülmesidir. Bu eylemle günahlarımız temizlenir ve bununla beraber, "Mesih'te" yeni bir yaşama başlarız.
Bir Hristiyan'ın Davranışları Nasıl Olmalı?
Bu ehemmiyetli bir konudur. Nihayetinde lütufla kurtarılmış olmamıza karşın, bütün Hristiyanlar inançlarını eylemleri ile göstermelidir (Yak. 2:17). Peki bu ne işe yarayacak? İsa ile aynı tutumlara sahip olacağız. Bununla beraber, bütün insanlara, özellikle de inananlara iyilik yapmamızı sağlayacaklardır (Gal. 6:10).
Öğrenmeye açık olmamız gerek, çünkü "öğrenci"nin anlamı "öğrenen"dir. Pavlus, Tanrı'nın vaatlerine olan güvenimizi tümüyle bir çocuk gibi korurken, "düşüncede olgun ol[mamız]" gerektiğini söyledi (1Ko. 14:20).
Görevimiz, insanoğlunun doğal yollarından Tanrı'nın ruhsal yollarına doğru gelişmektir. Bu nedenle, "Mesih'in sözü[nün] içi[m]izde zenginlikle konut kur[masına]" izin vererek yardım görecek (Kol. 3:16), bunun için gündelik olarak dua edecek ve Tanrı'nın Sözü'nü okuyacağız.
Eğer yumuşak huylu, merhametli, yüreği temiz, barışçı olursak ve eğer doğruluğa acıkıp susarsak, ne mutlu bize (Mat. 5:5-14).
Gündelik yaşantımızda, kulak verecek olanlarla Hristiyan inancımızı paylaşmalı, düşmanlarımızı sevmeli, insanların suçlarını bağışlamalı, öbür yanağımızı çevirmeli ve yaşama dair herhangi kaygı duymamalıyız.
Tıpkı İsa gibi en yüksek ahlaksal ve etik standartlara göre yaşayacağız. Bu nedenle, iki efendiye, yani Tanrı'yla birlikte paragöz dünyaya hizmet etmeye çalışmayacağız. Zina etmeyecek ve hatta bu fikri akılımızdan bile geçirmeyeceğiz. Bir Hristiyan her zaman "Her şeyden önce Tanrı'nın Hükümranlığı'nı ve doğruluğunu ara[malıdır]" (Mat. 6:33). Eğer İsa'nın bu buyruklarını yerine getirirsek, "bol ürün ver[ecek]" ve böylece O'nun öğrencileri oluruz (Yu. 15:8).
Bunlar, bir Hristiyan'ın çağrıldığı büyük ideallerdir. Bazen başarısızlığa uğrayacağız, çünkü henüz mükemmel kılınmış değiliz. Tanrı'ya şükürler olsun ki günah işlediğimizde arabulucumuz İsa zayıflıklarımızı anlar. O, "her bakımdan bizim gibi günahla denenmiş, ama günahsız kalmıştır" (İbr. 4:15).
Tanrı, günahlarını içtenlikle itiraf eden ve daha iyisini yapmaya çalışan herkesi affeder. Bunu yapmak üzere sorumlu hissetmeliyiz, çünkü bizler İsa Mesih'in takipçileriyiz.
Bir Hristiyan'ın Dünya ile İlişkisi Nasıl Olmalıdır?
İsa'nın öğrencileri için yaptığı dua, onların dünyadan kaldırılmaları değil, kötülüklerden korunmalarıyla ilgiliydi (Yu. 17:15). Hristiyan yaşamı "dünyada", yani insan ilkeleri uyarınca örgütlenmiş bir toplumda yaşanmalıdır.
Bir Hristiyan, mümkün olan her yerde,
- herkesle barış içinde yaşamalı (Rom. 12:18);
- devlet yöneticisine saygı duymalı ve boyun eğmeli (Tit. 3:1; 1Pe: 2:13-17);
- herkese, ödenmesi gereken ödenmelidir (Rom. 13:7).
Bununla birlikte, Tanrı'nın yasalarıyla çelişen bir şey yapması istenirse, insandan çok Tanrı'ya boyun eğeceklerdir (Ha.İş. 4: 19,20; 5: 28,29). Bu nedenle, Hristiyanlar siyasette etkin olmayacaklar çünkü Mesih onların gerçek ve gelecek kralıdır.
"Yüce Olan. . . . . insan krallıkları üzerinde egemenlik sür[er] ve krallığı dilediği kişiye ver[ir]" (Daniel 4:32).
"Dünyanın hükümranlığı[nın] Rabbimiz'e ve O'nun Mesihi'ne geç[eceği]" gün geliyor. "O, sonsuzlara dek hükümranlık sürecek" (Va. 14:15).
İsa Petrus'un Kendisi'ni bir kılıçla savunmasına izin vermedi, "Kılıç tutan herkes kılıçla yok olacaktır" dedi. Hristiyanlar'dan barış içinde yaşamaları istendiği için, insanların buyrukları uyarınca savaşmayacaklardır. Onlar, gökten "Barış Prensi"nin gelişini beklerler.
Bir Hristiyan Farklı Olmak Zorunda mı?
Evet, diğer yurttaşlardan çok daha farklı olmalıdır. Bir Hristiyan kendisini ruhsal ilkelerin yönetimine bırakmalı ve toplum içinde etkin olarak bu ilkelere göre yaşamalıdır. İsa şunu öğretti:
"Yaşama götüren kapı dar, yol da çetindir. Onu bulanlar azdır" (Mat. 7:14).
O'nun öğrencisi olmak istiyorsak, kendimizi inkar etmeliyiz. Çoğu insan kendi yollarında gitmek ister. Bu, "Bizler için ölen" İsa Mesih'le "birlikte yaşa[mak]" ile örtüşmez (1Se. 5:10).
Hristiyan Olmanın Yararları Nelerdir?
İki yönlüdür. Tanrı, "hem şimdiki, hem de gelecek yaşam" için vaatte bulunmuştur (1Ti. 4:8). Hristiyanlar şimdi Tanrı'nın İsa'yı günahları için ölmesi için vermenin iyiliğinden seviniyorlar. Kalben selamete sahiptirler, nitekim İsa şöyle demiştir:
"Ey bütün yorgunlar ve yükleri ağır olanlar! Bana gelin. Sizleri dinlendiririm" (Mat. 11:28).
Hristiyanlar için, gelecek sözlerle ifade edilemeyecek bir sevinç barındırır. Onlar, "uluslara barışı duyuracak" olan İsa Mesih'in yeryüzüne dönüşünü beklerler (Zek. 9:10). İsa sadık takipçilerine sonsuz yaşam verecek, "Yakup'un evi üzerinde sonsuza dek hükümran olacak. Hükümranlığının hiç sonu gelmeyecek" (Luk. 1:33).
Şu anki yaşamın büyük bir amaca sahip mi? Zihnen selamet içinde misin? Eğer İsa Mesih ile olmayacaksa, geleceğe ilişkin umudun nedir? Yalnızca İsa sadık bir kul olarak sürdürdüğün yaşam için Tanrı'nın armağanı olarak sana sonsuz yaşam verebilir!
Dileğimiz sizin de şu an İsa'yı takip etme, öğretilerini benimseme, tövbe etme ve vaftiz edilme yürekliliğine sahip olmanızdır. Tanrı'nın çocuğu olarak, O'na ait olacaksınız!
"Onlar benim olacaklar, benim has malım olacaklar, orduların RABBİ diyor" (Mal. 3:17).