YARADAN TANRI VE DÜNYAYA YÖNELİK TASARILARI

Tanrı Tek'tir, O Baba'dır. Her şeyin Yaratıcısı O'dur. O Her Şeye Gücü Yeten ve Her Şeyi Bilen'dir.

1. Çalışma

Doğal dünyanın harikaları beni yüce bir Tasarımcı olması gerektiğine ikna ediyor. Kutsal Kitap bize basitçe her şeyin Yaratıcısı'nın -şahsını Eski Antlaşma döneminde İbrahim ve Musa gibi peygamberlere açıklamış olan- Tanrı olduğunu söyler.

Yaratılan dünya bize Tanrı'nın bizimle herhangi bir ilgisinin olup olmadığını ya da bizim için herhangi bir tasarısı olup olmadığını söylemez. Eğer bu gibi tasarıları varsa, Tanrı'nın bu konu hakkında bir açıklama yapmasını bekleriz. Kutsal Kitap bunu yaptığını, yani kendisinin Tanrı'nın insanlığa bildirisi olduğunu söylüyor: "Kutsal Ruh tarafından yöneltilen insanlar Tanrı'nın sözlerini aktardı" (2. Petrus 1:21). Bunun doğru olduğuna inanmak için birçok neden var ve bu nedenlerden bazılarına 3. çalışmada bakacağız.

Kutsal Kitap; "Başlangıçta Tanrı göğü ve yeri yarattı" der (Yaratılış 1:1). Devamında ise Tanrı'nın milyonlarca canlıyı ve son olarak erkeği ve kadını yarattığını anlatır. Tanrı bizi yarattığı için, bizim için en iyisini bilir ve bize ne yapacağımızı söyleme hakkına sahiptir. Malaki Peygamber Eski Antlaşma'nın sonunda şöyle dedı: "Hepimizin babası bir değil mi? Bizi yaratan aynı Tanrı değil mi? Öyleyse neden atalarımızın yaptığı antlaşmayı bozarak herkes kardeşine ihanet ediyor?" (Malaki 2:10).

Tek Tanrı'ya İnanç

Malaki, Tanrı'nın "Baba" olduğunu, Musa ise O'nun 'yukarıda göklerde, aşağıda yeryüzünde Tanrı olduğunu, O'ndan başkası olmadığını' söylemiştir (Yasa'nın Tekrarı 4:39). Diğer tüm 'ilahlar' insan uydurmalarıdır (Yeşaya 45:5). Tek Tanrı O'dur: "Dinle, ey İsrail! Tanrımız RAB tek RAB'dir" (Yasa'nın Tekrarı 6:4).

Yeni Antlaşma da bunu doğrular: "Bizim için bir Allah Baba, vardır; her şey ondandır" (1. Korintoslulara 8:6 KMEYA); "Hepimizin tek Tanrısı ve Babası vardır. O hepsinin üstünde, hepsini yöneten, hepsini doldurandır" (Efesoslular 4:6); "Çünkü tek Tanrı vardır; Tanrı'yla insanlar arasında da tek arabulucu: İnsan olan Mesih İsa" (1. Timoteos 2:5).

İsa Tanrı'nın Oğlu'dur ve Tanrı'nın dünyaya dair ne tasarısı varsa O'nun üzerine kuruludur. İsa ve daha sonra kim olduğu hakkında dikkatlice düşüneceğiz. Ancak bilelim ki, Kutsal Kitap O'na "Oğul Tanrı" dememiştir. Gerçekte, İsa Babası'na dua ederken şöyle demiştir: "Sonsuz yaşam, tek gerçek Tanrı olan seni ve gönderdiğin İsa Mesih'i tanımalarıdır" (Yuhanna 17:3).

Ne yazık ki, çok eski zamanlardan günümüze değin insanların çoğu Tanrı'nın Tek olduğunu kabul etmemiştir. Hakikat içerisinde Tek Tanrı'ya tapınacaklarına yıldızlara, hayvanlara, imgesel ilahlara ve kendileri için yaptıkları putlara tapınmışlardır. Bir baş ilaha tapınanan pek çok ulus da onun üç uknûmuna inanmıştır. Böylesi bir inançla Antik Babil, Mısır, Grek, Roma ve günümüzde dahi bazı ülkelerde karşılaşmaktayız. Zaman geçtikçe, Tek Tanrı'ya tapınmak isteyen insanlar bile bu fikirlerden etkilenmiştir.

İsa'nın yeryüzündeki yaşamından yaklaşık iki yüzyıl sonra, Grek filozoflarını inceleyen birçok Hristiyan, onların fikirlerini Hristiyanlığa taşıdı. Bu fikirlerden biri de Gerçek Tanrı'nın üçlük olduğu fikri idi. Bu, Roma İmparatoru Konstantin tarafından MS 325 civarında -İsa'nın hizmetinden yaklaşık üç yüz yıl sonra- kiliseye dayatılan Teslis öğretisidir. MS 380'de İmparator Theodosius daha da ileri gitti ve her Hristiyan'ın Teslis'e inanması gerektiğini buyuran bir kanun çıkardı ve aynı fikirde olmayan herkesi cezalandırmakla tehdit etti. Ancak Yahudiler, Müslümanlar ve bir avuç cesaretli gerçek Hristiyan, Tanrı'nın üçlük olduğu fikrine sürekli olarak karşı çıkmıştır.

Onlar -bizim görüşmüze göre- Kutsal Kitap'ın en başından beri öğrettiği şeye, yani Tanrı'nın Tek olduğuna inanıyorlar.

Tek Tanrı'ya İbadet

Tanrı'nın Tek olduğu inancı sadece inanılması gereken basit bir "öğreti" değildir. Bunun yaşam şeklimiz üzerinde de büyük bir etkisinin olması gerekir. Elbette, sadece ona ibadet etmeliyiz. Aynı zamanda kendi içinde bölünmemiş olduğundan, O'na olan ibadetimiz de bölünmemiş olmalıdır. İsa şöyle dedi: "En önemli buyruk şudur: 'Dinle, ey İsrail! Tanrımız Rab tek Rab'dir. Tanrın Rab'bi bütün yüreğinle. . . canınla. . . aklınla. . . gücünle seveceksin'" (Markos 12:29-30).

Bir sonraki çalışmada, Tek Tanrı'nın Kendisi'ni ve dünyaya yönelik tasarılarını biz insanların anlayabileceği şekillerde nasıl açıkladığını göreceğiz.

Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started