1. Çalışma

Tanrı, Kendisi ve amacı hakkında bilmemizi istediği ne varsa, bize Kutsal Kitap'ta söylemiştir.

2. Çalışma

Kutsal Kitap kendi içinde bir bütündür; altmış altı bölümden oluşur ve her bir bölüm 'kitap' diye adlandırılır. Yaratılış'ın ilk bölümünde, dünyanın ve kendimiz de dahil olmak üzere üzerinde yaşayan her şeyin yaratılışı ile başlar. Yaratılış işi tamamlanınca her şey "çok iyi"ydi (31. ayet). Devamında ise bu 'çok iyi' olma dururmunun, insanın Yaratıcısı'na itaatsizlik etmesiyle birlikte nasıl bozulduğu anlatılır. Bir sonraki sayfalarında, Tanrı'nın zararı giderecek ve zaman içinde her şeyi yeniden çok iyi duruma getirecek bir süreci nasıl başlattığını bize anlatmaya başlar. İnsana, Tanrı'nın söylediklerine inanırsa, günahlarını itiraf ederse ve ders çıkaracağı kurbanlar sunup bütün bunları kabul ederse, bağışlanabileceği gösterilmiştir.

İnsanın Sorunu, Tanrı'nın Çözümü

Bu "kurtuluş yolu", Kutsal Kitap'ın ilerleyen bölümlerinde giderek daha belirgin hale gelmiştir. Ancak bütün insanlar ilk insan Adem ile aynı yanlışlara düşer. Hepsi bir dereceye kadar başarısız olur ve er ya da geç herkes ölür. Ama sonunda İsa geldi! O bir kadından doğdu ve hepimiz gibi gerçekten insandı. Ancak Tanrı'nın gücü aracılığıyla doğmuştu. Hepimizin başarısız olduğu noktada bir başarı gösterdi. Bizden farklı olarak her türlü denenmeye direnerek mükemmel bir yaşam sürdü. Sonra kötü insanların kendisini çarmıha germesine sesini çıkarmadı ve mükemmel bir kurban olarak kendi özgür iradesiyle canını verdi. Bu şekilde İsa, bu sıkıntılı insan doğasını sonsuza dek geçmişe gömdü. Çünkü Babası olan Tanrı O'nu mükemmel bir ölümsüz yaşama kaldırmıştı.

Sonra İsa'nın elçileri, herkesi İsa'nın ardından gitmeye, öğretisine inanmaya ve içtenlikle O'nunla aynı şekilde yaşamaya davet ederek dünyaya açıldılar. Bu daveti kabul edenler bağışlanacak ve İsa Kral olarak geri döndüğünde sonsuz yaşamın tadını çıkarma umuduna sahip olacaklardı. Günahkar insanların bu denli bozduğu dünya, sonunda Tanrı'nın görkemi ile dolacak. Kutsal Kitap –her şey yenilenip "çok iyi" duruma geldiğinde– dünyanın ve dünya insanlarının güzel tanımıyla son bulur. Günah, acı, keder ve hatta ölüm sonsuza dek ortadan kalkacak ve Tanrı herkes tarafından yüceltilecek (Vahiy 21-22).

Baştan Sona

Böylece Kutsal Kitap baştan sona bütün hikayeyi anlatmış bulunur. Tarihin her dönemi için insanlara hayatlarını nasıl yaşamaları gerektiği konusunda rehberlik verilmiştir. Tanrı'nın Musa aracılığıyla açıkladığı Yasa'dan önceki dönemde (MÖ 1400 civarında), İbrahim gibi insanlar Tanrı'nın 'uyarılarına, buyruklarına, kurallarına ve yasalarına' bağlı kaldı (Yaratılış 26: 5).

Musa Aracılığıyla Verilen Yasa (Çıkış'tan Tekrar'a)

Bu eklenen ayrıntılar, bütün Yahudi ulusunun yönetilebilmesi için yaşamın temel ilkelerini anlatıyordu. Elçi Pavlus bunun amacını şu şekilde açıklıyor; "Öyleyse, Yasa'nın amacı nedir? Yasa suçun ne olduğunu göstermek için eklendi. . . . . İbrahim'e vaat edilen soy gelinceye dek sürecekti."

An entire nation could not be trusted to obey a few spiritual principles: ayrıntılı olarak yapılması ve yapılmaması gerekenler, mükafatlar ve cezalar olmalıydı. Bu yasa tamamlandığında, herkes "hiçbir şey eklemeyin, hiçbir şey çıkarmayın" diye uyarıldı (Yasa'nın Tekrarı 12:32). Ulu peygamber Yeşaya şöyle yazdı: "Şeriate ve şehadete! Eğer bu söze göre söylemezlerse, gerçek onlar için tan ışığı olmaz" (Yeşaya 8:20 KMEYA).

Mesih'in Gelişi

Son olarak, "Tanrı önceki çağlarda çeşitli biçimlerde, değişik yollardan atalarımızla peygamberler aracılığıyla konuştu" (İbraniler 11:1-2). İsa kendisini `Alfa ve Omega` diye adlandırmıştır (Vahiy 22:13). Alfa ve Omega Yunan alfabesinin ilk ve son harfleridir. Herhangi bir dilde, her şey alfabenin harfleri ya da eşdeğerleri kullanılarak söylenir. Öyleyse, Tanrı bize söylemek istediği her şeyi "Kutsal Yazı bozulmaz" diyen İsa'da ve O'nun aracılığıyla söyler (Yuhanna 10:35). İsa, Tanrı'nın "beden olan söz"üdür (Yuhanna 1:14). İsa Kral olarak geri dönmeden önce, O'ndan bize gönderilmiş olan son bildiri Vahiy Kitabı'dır. Vahiy'de, O'nun sözlerine bir şey eklersek, Tanrı'nın orada anlatılan bütün belaları bize ekleyeceğini ve bir şey çıkarırsak, Tanrı'nın bizi sonsuz yaşamdan mahrum bırakacağı yazılmıştır (Vahiy 22:18-19). Öyleyse, İsa'nın işinde yetkin olduğu gibi, Tanrı'nın bize olan vahyi de Kutsal Kitap'ta yetkin oldu, yani tamamlandı.

Uyarı ve Teşvik

Ne yazık ki, her yaştan pek çok dindar insan bunu kabul etmemiştir. İsa'nın, "Tanrı'nın sözünü geçersiz kılıyor" dediği bazı gelenekler "eklenmiş" durumdadır (Matta 15:3-8). Bazı kimseler, kendilerine geldiğini düşündükleri görümler ve vahiyler eklemiştir. Diğer başka kimseler ise Kutsal Kitap'ın işlerine gelmeyen kısımlarını inkar ederek ya da boşlayarak "çıkarma" yapmıştır. Elçilerin İşleri 17:11'de bahsi geçen kişiler bize doğru yolun ne olduğunu göstermektedir: "Bu insanlar Selanik halkından daha aydın görüşlüydü. Yayılan sözü göze görünür bir içtenlikle benimsediler. Bildirilen konular gerçekten böyle midir diye her gün Kutsal Yazılar'ı araştırdılar."

Sonrasında, tüm bunların doğru olduğuna inanmak için bazı sağlam nedenlere göz atmayı umuyoruz.

Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started