
Evrenle, her şeyle, büyük resimle başlayalım. Neden bir evren var? Neden hiç bir şey yerine bir şey var? Bütün bunlar nasıl oluştu? Bunlar büyük sorulardır. Filozoflar, "kozmolojik argüman" olarak bilinen şeyi incelerken bu soruları tartışırlar.
Kozmolojik argümana yaklaşmanın ve onu açıklamanın birçok yolu var, ancak bunun ortak bir formülasyonu şudur:
- Başlangıcı olan her şeyin bir nedeni vardır.
- Evrenin bir başlangıcı vardır.
- Dolayısıyla evrenin bir nedeni vardır.
Bu tümdengelimli bir argümandır, bu nedenle öncüller (1 ve 2) doğruysa, sonuç da (3) doğrudur. Çoğu insanın, sezgisel olarak ilk önermeyi kabul edeceğini düşünüyorum ve günümüzdeki neredeyse bütün filozof ve bilim insanları ikinci önermeyi kabul etmektedir. Bu yüzden sonucun doğru olması olası görünüyor.
Diğer Seçenekleri Hayal Edelim
Bunu düşünmenin iyi bir yolu, alternatifleri imgelemeye çalışmaktır. Evrenin bir nedeni yoksa, o halde ya bir başlangıcı yoktur ya da yoktan var olmuştur. Fakat evrenin bir başlangıcı vardır. Evren, yaklaşık 14 milyar yıl önce büyük patlama ile başlamıştır. Başka bir alternatif pek de olası görünmüyor. Hiçbir şeyden bir şey elde edilebiliyorsa, niçin bilim insanları neden ve açıklama aramak için bu kadar çok zaman ve çaba sarfediyor? Eğer evrenler sebepsiz olarak var olabiliyorlarsa, o halde, diyelim ki ayakkabımda ya da çayımda yepyeni bir evrenin ortaya çıkmasını engelleyen nedir? Evrenin bir kafiye ya da sebep olmaksızın var olduğunu siz de biraz fazla inanılmaz buluyorsanız, o halde bir nedeni olmalıdır.
Evrenin var olmasına ne sebep oldu?
Bu sorunun karşımıza çıkması kaçınılmazdır. Evren, uzay ve zamandır. Büyük patlama ile ortaya çıkan şey, uzay ve zamandır. Uzay ve zamanın ortaya çıkmasına sebep olan her neyse, ne uzayda (non-spatial) ne de zamandadır (non-temporal); bununla birlikte, -burası çok önemli- Bigbang patlamasına sebep olacak yeterli güce sahip olmalıdır. Eğer düşünecek olursanız, başka bir seçenek yoktur.
Soyut nesnelere (örn. 3 sayısının yalnızca bir kavram olmadığı, maddi yönden bağımsız bir mevcudiyete sahip olduğu gibi şeyler) inanan biriyseniz, o zaman soyut nesneleri potansiyel adaylar olarak tanımlayabilirsiniz. Sonuçta, bunlar da Tanrı gibi uzaysal ve zamansal değildir. Ama ne yazık ki, soyut nesnelerin nedensel gücü yoktur, yani 3 sayısı hiçbir şeye neden olamaz. Mevcut diğer tek alternatif, sonsuz ve maddi olmayan bir zihin gibi görünüyor ve bu da akıllara Tanrı denilen varlığı getiriyor.
"Aha!" diyebilir bir ateist, "Evrenin var oluşu için bir neden gerekiyorsa, o zaman Tanrı'nın var oluşu için de bir neden gerektir." Ancak bu, argümanı yanlış anlamak olur. Evren bir nedene ihtiyaç duyar çünkü bir başlangıcı vardır (yani sonsuz değildir). Ama Tanrı'nın bir başlangıcı yoktur (ebedidir) ve bu nedenle de Kendisi için bir neden gerekmez.
Yani, bir şeyi yoktan elde edemiyorsanız (ki edemiyorsunuz) ve evrenin bir başlangıcı varsa (ki vardır), o halde [bir tür] Tanrı'ya ihtiyacınız var gibi görünüyor.